Agenda medieval de Enero y Febrero 2007
Ciclo de conferencias “Els mites artúrics. De Chrétien de Troyes als nostres dies”
El curs abordarà els mites d' origen celta que van ser concebuts pels escriptors francesos i alemanys a l' Edat Mitjana i que van tractar de les aventures dels cavallers del rei Artús. En els romanços medievals trobem una reflexió a l' entorn del mite en què es busca comprendre els misteris de la vida i de la mort, de l' amor sagrat i de l 'amor profà, de la recerca incessant i de la gràcia tal com va ser entesa pel cristianisme en la cultura de la cort. El mite del Greal va condensar tota una concepció de la vida en la qual trobem la síntesi entre celtisme i cristianisme, amb importants ressonàncies arquetípiques. El curs no se situarà tan sols en l' Edat Mitjana, sinó que comprovarà la potència del significat i l 'actualitat del mite, des del romanticisme fins als nostres dies.
PROGRAMACIÓ
Conferència - 23/01/2007
El Greal i la recerca de la salvacióMichel Zink, professor del Collège de France.
A partir de l'obra inacabada, si bé probablement la més perfecta, de Chrétien de Troyes, s'analitzarà el mite del Greal com a recerca de salvació. El cicle comença amb el mite fonamental de la literatura artúrica.
Conferència - 30/01/2007
L'esoterisme del Greal
Conferència - 06/02/2007
Erec i Enide: de Manuel Vázquez Montalbán a Chrétien de Troyes
Conferència - 09/02/2007
La iconografia artúrica
Conferència - 13/02/2007
El mite del rei Artús
CaixaForum – Av. Marquès de Comillas, 6-8, Barcelona (Espanya).
Coordinació: Victoria Cirlot, professora de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona
Horari: 7.30 h
Preu: per sessió, 2€ (LKXA y Club Estrella: 1€).
6 FEBRERO 2007
Conferencia “Alexandre: biografia i mite”
Se incluye dentro del ciclo de conferencias titulado “Cinc grans figures de l’antiquitat clàssica”, que se organizan en torno a las principales figuras de la historia griega clásica. El ciclo desvelará los rasgos más relevantes que caracterizaron a determinados personajes, quienes, con su ímpetu y prestigio, fomentaron las bases de nuestra sociedad y cultura occidentales, motivo por el que su obra y biografía merecen ser rememoradas. En este caso, se dedica a la figura de Alejandro Magno, uno de los personajes más controvertidos de la literatura medieval.
A cargo de Carlos García Gual, catedrático de filología griega de la Universidad Complutense de Madrid.
Centre Cultural de Lleida – Av. Blandel, 3, Lleida (España).
Horario: 19h.
Entrada gratuita (plazas limitadas según la capacidad de la sala).
31 ENERO 2007
Conferencia “Estudiar el passat per reflexionar sobre el present i el futur de l’ésser humà”
Conferencia incluida en el ciclo de conferencias en torno a la exposición “Restes i rastres dels nostres ancestres”. No se refiere exclusivamente al mundo medieval, pero siempre es recomendable una reflexión en torno a la importancia del estudio del pasado. La posición del planeta Tierra en nuestro sistema solar, la aparición de los seres vivos, su evolución, el proceso de hominización y nuestro desarrolla consciente deberían ayudarnos a mejorar como personas.
A cargo de Eudald Carbonell, catedrático de Prehistoria, director del Institut de Paleocologia Humana de la Universitat Rovira i Virgili, codirector del proyecto de Atapuerca.
Centre social i Cultural Tarragona – C/ Cristòfol Colom, 2, Tarragona (Espanya).
Horario: 19.30h.
Entrada libre
No hay comentarios:
Publicar un comentario